Na stadionie Politechniki we Lwowie odbył się piłkarski turniej Amatorskiej Ligi Polaków w obwodzie lwowskim, w którym rywalizowało pięć drużyn. W tej edycji zespoły walczyły o prestiżowy Puchar Legend Pogoni Lwów. Zawody rozegrano systemem „każdy z każdym”, co gwarantowało emocjonującą rywalizację.

Pomimo przyjaznej atmosfery, drużyny ambitnie walczyły o zwycięstwo. Sędzia dwukrotnie musiał sięgnąć po żółtą kartkę, co podkreślało zaciętość rozgrywek. Wysokie temperatury stanowiły dodatkowe wyzwanie zarówno dla zawodników, jak i kibiców, którzy licznie zgromadzili się na trybunach, aby wspierać swoje drużyny. Rodziny zawodników gorąco dopingowały swoich bliskich, tworząc wspaniałą atmosferę.

Zwycięstwo w turnieju odniosła drużyna „Szansa” Strzelczyska, która jest stałym uczestnikiem tego wydarzenia. Zespół został uhonorowany pamiątkowym pucharem oraz głównymi nagrodami sportowymi. Po zakończeniu rywalizacji, dla wszystkich uczestników przygotowano poczęstunek w formie grilla, co stanowiło miłe zakończenie turnieju.

Warto przypomnieć, że inicjatorem utworzenia Amatorskiej Ligi Polaków w piłce nożnej w 2010 roku była Pogoń Lwów. Liga ta skupia amatorskie drużyny z obwodu lwowskiego, działające przy Domach Polskich, kościołach łacińskich oraz polskich organizacjach pozarządowych.

Lwowski Klub Sportowy Pogoń Lwów składa serdeczne podziękowania Ministerstwu Spraw Zagranicznych RP oraz Konsulatowi Generalnemu RP we Lwowie za nieustające wsparcie projektu Amatorskiej Ligi Polaków w Piłce Nożnej. Dzięki ich zaangażowaniu możliwe jest kontynuowanie tej pięknej tradycji, która łączy Polaków w obwodzie lwowskim poprzez sport i wspólne wartości.