To już kolejna edycja turnieju poświęcona Legendom lwowskiej Pogoni, którzy ponad 100 lat temu zdobywali pierwsze tytuły Mistrza Polski w piłce nożnej, mianując klub przydomkiem Duma Lwowa.

W turnieju zmierzyło się osiem dziecięcych drużyn 2012 r. reprezentujących ziemię lwowską: FC Lviv, FC Ruh Lviv, FC Halychyna Lviv, FC No Limits, FC Sichowscy Aniołowie, Club Lwa, FC Halychyna oraz gospodarze turnieju LKS Pogoń Lwów.

Zespoły zostały podzielone na dwie grupy A i B, w których zagrali mecze systemem każdy z każdym. Po zakończeniu fazy grupowej najlepsze dwie drużyny w grupie walczyły o puchar a pozostałe o miejsca ratingowe.

Najbardziej widowiskowym meczem turnieju był finał, w którym FC Lviv zmierzył się z Sichowskimi Aniołami. Pomimo dość dynamicznej gry w podstawowym czasie obu drużynom nie udało się strzelić bramkę. Do wyłonienia zwycięzcy Turnieju o Puchar Legend Pogoni Lwów niezbędne były rzuty karne. Te ostatecznie lepiej wykonywali piłkarze FC Lviv, którego zawodnicy z pucharem nad głową triumfowały po zakończeniu turnieju.

Zasadą dziecięcego turnieju była jest zwycięzcą i nie ma przegranych. Każda z drużyn otrzymała medale, pamiątkowy puchar oraz cenne sportowe nagrody.

Celem turnieju było nie tylko zaangażowanie dzieci w wydarzenie sportowe. W przerwie między meczami młodzi pasjonaci „gry milionów” zapoznali się ze specjalnie przygotowaną na to wydarzenie dwujęzyczną wystawą pt. Sportowy świat dawnego Lwowa. Ludzie i miejsca. Przybliżającą sylwetki legendarnych lwowskich zawodników, opracowaną przez pasjonatów historii lwowskiego sportu.

Młodzi zawodnicy i ich rodzice poznali historię przedwojennego futbolu, kolebką, którego był Lwów oraz losy przedwojennych gwiazd sportu naszego miasta. Na przedstawionych zdjęciach można było zobaczyć sportowe obiekty część, z których już dziś nie istnieje.

Na zakończenie tej sportowej imprezy ponad 120-osobowa grupa młodych zawodników miała okazje do wspólnej integracji przy pysznym posiłku w postaci pizzy i napojów.

W imieniu Fundacji Pogoń Lwów składamy serdeczne podziękowania organizatorowi tego turnieju – LKS Pogoń Lwów, partnerom Fundacji Lotto, Konsulatowi Generalnemu RP we Lwowie oraz Ministerstwu Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej.

Słowa uznania skierowuję do wolontariuszy, komitetu rodzicielskiego, obsługi sędziowskiej oraz trenerów.

W ten ciężki wojenny czas daliście Państwo dzieciom namiastkę normalności oraz wywołaliście uśmiechy na ich twarzach.

„Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego Polonia i Polacy za Granicą 2023”