Dziś do grona Rady naszej Fundacji dołączył nowy członek.

Sylwester Chruszcz – głogowianin, absolwent Politechniki Szczecińskiej, z wykształcenia architekt. Dawniej członek Solidarności Walczącej. W latach 2004-2009 poseł do Parlamentu Europejskiego. Poseł na Sejm VIII kadencji, wiceprzewodniczący Komisji Infrastruktury. Jest fundatorem i prezesem zarządu Fundacji im. Bolesława Chrobrego oraz sekretarzem redakcji kwartalnika „Myśl.pl”. W 2021 otrzymał Krzyż Wolności i Solidarności oraz Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Serdecznie witamy w Fundacji Pogoń Lwów i gratulujemy!

Korzystając z okazji, chcielibyśmy przybliżyć Wam również sylwetki dotychczasowych członków Rady Fundacji Pogoń Lwów:

Bożena Rudzińska – przewodnicząca Rady Fundacji Pogoń Lwów, obecnie związana jest z Teatrem im. Andreasa Gryphiusa w Głogowie. Absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Przez lata kierowniczka Studium Wokalnego w Miejskim Ośrodku Kultury w Głogowie. Prowadziła wiele warsztatów teatralnych dla dorosłych, które były oblegane cieszyły się dużym zainteresowaniem pośród mieszkańców regionu.

(Z lewej: Bożena Rudzińska, z prawej: Izabela Walasek)

Izabela Walasek – członek Rady Fundacji Pogoń Lwów, nauczycielka i pasjonatka historii oraz etyki absolwentka Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Tadeusza Kotarbińskiego w Zielonej Górze. Od ponad 20 lat pracuje z dziećmi i młodzieżą, także jako wychowawca, aktualnie w Szkole Podstawowej nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi w Głogowie (dawne Gimnazjum nr 3) i w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Jerzmanowej.

Norbert Penza – członek Rady Fundacji Pogoń Lwów, filolog germański, od 1996 tłumacz przysięgły języka niemieckiego, absolwent Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Tadeusza Kotarbińskiego w Zielonej Górze. Społecznik udzielający się w przeszłości w Stowarzyszeniu Osób Niepełnosprawnych SONAR. Pełnił również stanowisko Członka Rady Społecznej ds. Osób Niepełnosprawnych przy Staroście Głogowskim. Od 2013 roku zaangażowany w działalność Klubu Kibica Niepełnosprawnego Chrobrego Głogów. Radny Rady Miejskiej w Głogowie kadencji 2014-2018 i 2018-2023. Fan piłki nożnej, muzyki historii i literatury.