W dniu 9 listopada, w teatrze im. Andreasa Gryphiusa w Głogowie odbył się „Wieczór Kresowy” organizowany przez Głogowską Edukację Kresową oraz Fundację Pogoń Lwów. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa „Wacław Kowalski. Znad Buga do Głogowa”.  Po uroczystym odsłonięciu wystawy widzowie przemieścili się do sali widowiskowej, gdzie odbył się pokaz filmu „Było, będzie, jest –  Pogoń LKS”,  przedstawiający historię oraz teraźniejszość lwowskiego klubu. Po filmie odbyła się rozmowa prowadzona przez prezesa GEK-u, Jana Walczaka, z udziałem prezesa Marka Horbania  i profesora Stanisława Niciei. Tematyką rozmowy były przedwojenne tradycje sportowe  Lwowa oraz teraźniejszość  lwowskiego klubu.  Następnie eprezentanci Stowarzyszenia Głogowska Edukacja Kresowa oraz Fundacja Pogoń Lwów uroczyście podpisali porozumienie o współpracy.
Na zakończenie wieczoru odbyło się spotkanie autorskie, promujące XVII t. z cyklu Kresowa Atlantyda. Historia miast kresowych.